måndag 28 maj 2012

Projekt: Utomhushögtalare

Till slut blir man trött på att bära små och stora musikapparater ut och in hela tiden. Det kändes dags för något mer permanent. Eftersom jag kör med Spotify så var det dess ljud jag ville ha och då fanns det ju några olika alternativ:

Antingen kunde man;
  • Köra med Apple Air Play från iPad'en eller iPod Touch'en + Airport Express + ett par aktiva högtalare. Men då måste man ju upp med elsladdar till högtalarna. Man vill ju ha Express'en nära för att undvika långa kabeldragningar.. och det blir ju två kablar till varje högtalare, så, nää.. Eller;
  • Köpa en stor utomhusdockningsstation som t.ex. Outcast och helt enkelt trycka dit iPod'en. Men Outcast finns bara i typ vitt (eller ljusgrått sägs det visst vara..), så, nää. Orka släpa runt på den.. Eller;
  • Fjärrstyra Spotify på en dator från telefonen (eller iPad'en eller iPod'en), koppla ljudet till en förstärkare och en högtalarväxel/zon-splitter och dra ut högtalarkabel till några passiva högtalare utomhus. Jaaa! Det låter ju som en rolig utmaning! :-)
Jag skaffade appen "Remoteless (for Spotify)" samt ett litet smidigt kit som BRL sålde baserat på
två högtalarpar från Veres Audio, en liten förstärkare och en högtalarväxel.

Jag ville ha "kontrollstationen" på nedervåningen nära altandörren för att enkelt och smidigt kunna ändra volym i olika zoner. Problemet var hur jag skulle få högtalarkablarna dels till ytterväggen och dels till pooldäcket. Först tog jag min iPod Touch och kopplade den till stärkaren, sen kopplade jag dess högtalarutgångar till högtalarväxeln.

Ipod Touch (med Spotify) + förstärkare + zon/högtalarväxel med skalad nätverkskabel
Sedan testade jag att använda husets inbyggda trådnätverk :). Efter lite kabelskalande av CAT-6 nätverkskontakter (som har 8 ledare - perfekt för fyra högtalare) så kopplade jag de från högtalarväxeln till rätt nätverksuttag/rum i patch-skåpet.

Nätverkskabel (nu som högtalarkabel) från zon/högtalarväxel till nätverksuttaget

På övervåningen tog jag sedan en annan skalad nätverkskabel och kopplade den till fyra långa högtalarkablar. Efter att ha borrat ett hål nere vid golvlisten ut genom ytterväggen så drog jag ut kablarna i friheten utanför och till där högtalarna skulle sitta.Utomhushögtalare monterad på ytterväggen

Lite bökigare blev det att dra sladdarna vidare till pooldäcket. Det blev närmare 35-40 meter dit "kabelvägen" (vilket är frustrerande eftersom det bara är två meter från stärkare/högtalarväxel till pooldäcket men med ett våtrum emellan där det inte finns något bra sätt att dra kablarna - det får blir ett senare förbättringsarbete..). Jag hade ett platsrör under mark mellan huset och pooldäcket för el så där kunde jag dra kablarna. Så nu sitter högtalare där med. Tyvärr är ju inte ljudkvaliteten  riktigt lika "crisp" på pooldäcket som på altanen p.g.a. de långa kablarna. Men det duger ;-).

Högtalare monterad på stolpe

Så nu kan äntligen både vi och alla våra grannar njuta av lite schysst uteljud :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar